ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ league

  • Established in

    1966

  • Manager Name

    1

  • Location

    Αθήνα

Club History

 

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Καλλιθέα ιδρύθηκε το 1966 από τη συγχώνευση των ομάδων Έσπερος (1943), Ηρακλής (Οκτ. 1926), Αθλητική Ένωση Καλλιθέας (1947), Καλλιθαϊκός (Οκτ. 1926) και Πυρσός. Από το 1985 διατηρεί τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στίβου.

Το Σεπτέμβριο του 1926 υπάρχουν οι πρώτες αναφορές λειτουργίας όλων των ως άνω ποδοσφαιρικών ομάδων της Καλλιθέας ως ανεπίσημων. Στις 12 Σεπτεμβρίου 1926 ο Φοίνικας Καλλιθέας μετέβη στο Φάληρο, όπου αγωνίστικε με τον τοπικό "Όμιλο", από τον οποίο ηττήθηκε με 2-0. Στις 12 και 26 Σεπτεμβρίου αναφέρονται αγώνες και άλλων ομάδων της περιοχής:

Εις το εν Φαλήρω γήπεδον της "Αθλητικής Ενώσεως Τζιτζιφιών" εγένετο την προπαρελθούσαν Κυριακήν ο ποδοσφαιρικός αγών μεταξύ των ομάδων "ΑΕ Τζιτζιφιών" και "Ένωσις Συνοικισμού Περιστερίου". νικήτρια ανεδείχθη η πρώτη με τέρματα 4-0... Εις το γήπεδον της Εσπερίας συναντήθηκαν την παρελθούσαν Κυριακήν η β΄ ομάς αυτής μετά της Καλλιθέας. Νικήτρια ανεδείχθη η πρώτη με τέρματα 1-0. Επίσης, εις το αυτό γήπεδον συνηντήθη την Κυριακήν η ομάς του Καλλιθαϊκού μετά της του Ηρακλέους (Αθηνών). Η τελευταία ήτο ενισχυμένη δια παικτών του συλλόγου "Λένορμαν", ανεδείχθη δε νικήτρια με 3-0.

Την ίδια περίοδο 1926-27 αναφέρονται οι εφήμερες ομάδες: "Ένωσις Χαροκόπου", "Γκλόρια Καλλιθέας", "Αχιλλεύς Παλ. Σφαγείων" (που σε αρχαιρεσίες εξέλεξε πρόεδρο τον Θ. Παπαδόπουλο και αρχηγό τον Ι. Πασχόπουλο), "Αναγέννησις Καλλιθέας", "Ολυμπιακός Καλλιθέας".

Η "Εσπερία" είναι προφανώς ο μετέπειτα Έσπερος που ιδρύθηκε επίσημα το 1943. Από τις υπόλοιπες ομάδες, τον Οκτώβριο του 1926 ο "Καλλιθαϊκός Όμιλος Φιλάθλων" εντάχθηκε στον ανεπίσημο "Σύνδ. Ποδ. Σωματείων Περαιώς" και στη συνέχεια μαζί με όλα τα μέλη του συνδέσμου στη Β΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιώς για τη σεζόν 1926-27. Στην ΕΠΣ Πειραιά αγωνίστηκε μόνο μία σεζόν. Μεταπολεμικά εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Αθηνών μαζί τις άλλες ομάδες της πόλης: ΑΕ Καλλιθέας (υπήρχε από το 1938 ως ανεξάρτητη), Φοίνικα, Έσπερο και ΑΕ Τζιτζιφιών. Ο Ηρακλής Αθηνών (μετέπειτα Καλλιθέας) είχε ενταχθεί στην ΕΠΣ Αθήνας από τη σεζόν 1927-28. Το 1947 ιδρύθηκε η "Αθλητική Ένωσις Καλλιθέας" από τους Μιχαηλίδη, Στέφανο Ρούσσο και Λαγκίδη και το 1952 έγινε επίσημο σωματείο. Ως το 1965 είχε μόνιμο γεν. αρχηγό και πρωτεργάτη τον Στέφ. Ρούσσο.[3] Ο Πυρσός ιδρύθηκε τη δεκ. του '50.

Ως το 1966 μετείχαν στα τοπικά πρωταθλήματα με κυρίαρχους τον Έσπερο που ανέβηκε και στην Α΄ ΕΠΣΑ, και τον Ηρακλή. Το έτος αυτό, με πρωτοβουλία του Εσπέρου που είχε ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια, πέντε ομάδες (Έσπερος, Ηρακλής, Καλλιθαϊκός, ΑΕΚ και Πυρσός), συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν τον Γ.Σ. Καλλιθέα, με έδρα το γήπεδο Εσπέρου. Την τελευταία στιγμή υπαναχώρησε ο Φοίνιξ, ο οποίος κατόρθωσε στην πρώτη επίσημη αναμέτρηση, αγώνα κυπέλλου, να κερδίσει τον Γ.Σ. Καλλιθέα με ένα γκολ του Μουριάδη. Την αυτονομία της κράτησε και η Αθλητική Ένωση Κεντρικού Φαλήρου, που την περίοδο της χούντας υποχρεώθηκε να μετονομασθεί σε ΑΟΚ Φαλήρου.

 

5

Προημιτελικά Κυπέλλου Ελλάδας

1970,1979,1987,2002,2010